torsdag 7 juni 2018

Det där med utsikt.





Substantiv
Böjningar av utsikt              Singular         Plural
utrum            Obestämd     Bestämd       Obestämd     Bestämd
Nominativ     utsikt             utsikten         utsikter          utsikterna
Genitiv          utsikts            utsiktens        utsikters        utsikternas

utsikt

  1.   överblick över ett större område, ofta från en högt belägen position

           Man har en fin utsikt över havet från klippkanten.
           Utsikten vetter mot väster.

     2.      större område som betraktas från en högt belägen position; vy

           Han beundrade utsikten över havet.
           Synonymer: vy

     3.   möjlighet att någon händelse sker, särskilt en gynnsam och fördelaktig
           Hon har goda utsikter att gå långt i livet.
          Goda utsikter för turismen: enligt undersökningen förväntas den fortsätta öka.
          Användning: Används vanligtvis (enbart?) i plural ("utsikter").
          Besläktade ord: utsiktslös
          Sammansättningar: framtidsutsikt


Utan att överdriva så tror jag att det går att konstatera att de flesta av oss fascineras av utsikt. Oavsett om det gäller framtidsutsikt eller utsikt över hav, berg, stad eller skog eller varför inte något annat?! 

När vi för första gången besökte vårt lilla hus på berget, se länk nedan, så föll vi handlöst för utsikten. När vi besökte det hus som var startskottet för detta äventyret lika så. Dessa utsikter är dessutom ganska lika. Båda över hav och berg och båda från samma väderstreck. 

Från denna nya boning är dock utsikten inte den samma. Den vetter från samma väderstreck och ja, här syns bergen i bakgrunden men där är det stopp, i alla fall från själva lägenheten. Från terrassen på taket kunde vi nog se pyramiderna i Egypten om jorden varit platt som en pannkaka. Men från den breda, generösa franska balkong lägenheten är begåvad med har vi mer Aristocats-perspektiv. Takåsarna ligger där precis under våra näsor. Gamla vackra tegeltak täcker de gamla vita husen. Ibland saknar husen tak och det är ju synd för de som äger husen men för oss som åskådare så kittlar detta vår nyfikenhet och fantasi.

Det är något så enormt rofyllt med gamla mossbelupna tegeltak. Tänk om de kunde tala, tänk om de kunde berätta om allt vad som föregått här i vår lilla stad. Det är spännande att filosofera kring alla diskussioner, gräl och samtal dessa tak har överhört.

Det är inte endast takåsarna som kittlar fantasi och sinne. Utanför vårt fönster står också ortens stolta kyrka. Kyrkan som lystrar till namnet Iglesia de la Encarnación byggdes år 1600 och är den första kyrkan i barockstil i Granadaprovinsen. 
Lägg en sekund och fundera över allt den har sett genom åren. Den har upplevt kungadömet Spaniens sista år som kolonialmakt vilka inleddes under 1500-talet då Spanien lade under sig stora kolonier och byggde upp en rikedom av guld. Den har sett riket försvagas under 1700-och 1800-talen då kolonierna frigjorde sig och istället härjade inbördeskrigen för fullt,  av och till under lång tid. Kungen avsattes under 1900-talets första hälft och istället blev landet en republik, men bara för en kort tid. Då det sedan under ledning av Francisco Franco övergick i en fascistiskt stat fram till 1975 då Franco dog.  

Om allt detta kunde de stumma murarna berätta mycket mer, om de bara hade utrustats med stämband men eftersom så inte är fallet får vi nöja oss med att njuta av utsikten och att se alla processioner som hör de religiösa högtiderna till och som ofta utgår från kyrkan. Vi har så att säga första parkett.



http://laruina-lajoya.blogspot.com






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar